3.11.08

Rawatan Gout. (Hubungi 017-4130802 AndyMidzi).

Apa itu Gout?
Gout merupakan sejenis sakit sendi yang berpunca dari kandungan asid urik dalam darah yang tinggi. Kaum lelaki mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidapi gout. Faktor gemuk dan kekeluargaan turut memainkan peranan. Gout akan menyebabkan sakit sendi terutamanya di sendi ibu jari kaki yang bengkak dan merah. Ia seterusnya boleh menyerang sendi-sendi lain di samping boleh menyebabkan erosi pada sendi dan tumbuhnya gout tophus (bengkak pada sendi seluruh badan yang tidak sakit tapi berkekalan). Kejadian batu karang pada buah pinggang juga sering berlaku pada penghidap gout. Risiko sakit jantung turut bertambah bagi mereka yang mengidapi gout.


Gout biasanya menyerang ibu jari kaki dan pergelangan kaki kita. Lebih kurang 75% kesakitan pertama akan dihadapi oleh pesakit. Ianya juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti ibu jari kaki, tumit, kekura kaki, pergelangan lutut, siku, jari dan tulang belakang. Ada sesetengah kes juga, Gout boleh terhasil pada sendi jari2 kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yg mengakibatkan peredaran darah yg tidak teratur.
Pesakit2 dengan hiperurisemia (ganbar sebelah) akan menghadapi molekul2 hablur asid urik dalam tisu pergelangan tulang kaki. Ianya akan menyerang secara berulang2, manakala sendi menjadi bengkak, rasa berdenyut seperti cucukkan jarum dan denyutan itu akan berpanjangan dalam tempoh antara lima hingga tujuh hari. Di samping itu tempoh kesakitan akan berterusan dan mengambil masa yang agak lama dengan anggaran dua hingga tiga minggu jikalau tidak membuat rawatan.
.
Faktor-faktor berikut juga boleh menyebabkan gout:
1.
Diet dan berat badan juga salah satu punca keadaan asid urik gout seperti kegemukan, satu diet protein tinggi, alkohol atau rendah kalori dalam diet.
2.
Ubat juga mendatangkan asid urik gout. Ia boleh meningkatkan asid urik dalam darah. Anda perlu berhati-hati apabila menggunakan ubat seperti aspirin, diuretics.
3.
Orang yang pernah mengalami penyakit ginjal, tekanan darah, kecederaan dan pembedahan berkemungkinan besar boleh mendapat gout.
.

Makanan yang patut di elakkan ialah:-

Makanan laut seperti ikan, kerang, sardin dan ikan bilis.
Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam.
Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung.
Daging merah.
Cendawan.
Yis (roti putih, roti manis).
.
.
Sekiranya Anda Berminat Untuk Membuat Rawatan.
Sila hubungi :
.
*** AndyMidzi
*** 0174130802

***Yahoo ID : AndyMidzi@yahoo.com.................................................................................................................................

No comments: